Een eigen kerstpakket samenstellen kan niet meer!
Bel ons om eventuele mogelijkheden te bespreken.

De geschiedenis van het kerstfeest

Door ,

De geschiedenis van het kerstfeest

De geschiedenis van ons kerstfeest

Het is bijna augustus, de zomer is op z’n piek. Over een half jaar is het tijd om de cadeaus weer onder de boom te leggen. Vroeg genoeg dus om eens te kijken naar waar de traditie van de kerst eigenlijk vandaan kwam.

Een aantal weken geleden hebben we het antwoordt gegeven op de vraag waarom wij eigenlijk een kerstpakket krijgen. Zo’n 200 jaar geleden werd het eerste kerstpakket uitgedeeld, wanneer er in de moeilijke maanden een voedselpakket werd uitgereikt.  Maar waarom leggen wij eigenlijk de cadeaus onder een boom? Waarom hebben we überhaupt een boom? En hoe pas het kerstpakket hierin? Dat bespreken we hieronder.

Onze kerstboom

Een van onze oudste tradities is die van onze kerstboom. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waar deze traditie is geboren. De bronnen lopen zeer uiteen. De meest plausibele theorie is dat de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong zou hebben. Tijdens de midwinterviering (de kortste dag) staat de boom hier centraal, hoewel dit oorspronkelijk over een eik gaat. Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand door warmte. Pas tijdens de middeleeuwen konden kaarsen gemakkelijke geproduceerd worden, kon de boom versierd worden met kaarsen, gekleurd papier, nepgoud, appels, koek en suikergoed. Pas halverwege de 19de eeuw is deze traditie over komen waaien naar andere West-Europese landen, waaronder Nederland en België.

In eerste instantie hebben de christelijke kerken, en vooral de Rooms-Katholieke kerk, de kerstboom een lange tijd geweest. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest niets te maken.

Cadeaus onder de kerstboom

Het geven van cadeaus is overgewaaid uit Engeland en Amerika. De kerstboom dient als een centrale plek van versieringen en dus legt de kerstman, uit de verzonnen verhalen, de cadeaus onder de kerstboom neer. Wanneer de kinderen (en uiteraard de enthousiaste volwassenen) beneden komen, kijken ze vrijwel direct richting de kerstboom voor de cadeaus.

Cadeaus geven is van oorsprong geen gelovige traditie. Dit is pas toen de commercie in Amerika en Engeland het verhaal van kerst heeft gevormd. De cadeaus staan als symbool voor dankbaarheid en de wens van geluk en voorspoed. Het is om elkaar een extra hart onder de riem te steken in moeilijke tijden of te bedanken voor de hulp.

Het kerstpakket

Hier zijn we weer terug bij het kerstpakket. Vaak krijg je van je werkgever rond de kerst een cadeau om je te bedanken voor je inzet van de rest van het jaar. Van oudsher is dit een doos gevuld met kleine presentjes en lekkernijen. Het kerstpakket is dan samengesteld voor het hele gezin van de werknemer. 

Tradities in alle vormen en maten

kleding tot het versturen van kerstkaarten. Van het kerstdiner tot aan het dromen over een witte kerst. Maar bovenal is kerst een moment van het jaar waarop de dankbaarheid naar naasten of werknemers uitgesproken kan worden. De tradities groeien in de jaren met ons mee en passen zich aan naar de tijdgeest van het moment.

Voor uw vrienden en familie moet u nog even verder zoeken, maar wilt u als werkgever nu al graag weten welk kerstpakket u aan het einde van het jaar kan geven aan uw personeel? Bekijk dan ons aanbod op onze site.