Een eigen kerstpakket samenstellen kan niet meer!
Bel ons om eventuele mogelijkheden te bespreken.

De geschiedenis van de kerstpakketten

Door ,

De geschiedenis van de kerstpakketten

Waarom wij een kerstpakket krijgen?

Op veel werkvloeren wordt er aan het einde van het jaar altijd erg naar uitgekeken: het kerstpakket. Alsof een groep kinderen met hongerige ogen een snoepdoos mag openen. Zo wordt het kerstpakket ieder jaar in ontvangst genomen. Misschien ook niet zo gek, want wat is er nu leuker om tijdens de feestdagen thuis te komen met een doos vol lekkernijen en andere cadeaus? Waar hebben wij eigenlijk het begrip 'kerstpakket' aan te danken? We duiken kort de geschiedenis in.

Het eerste kerstpakket werd eigenlijk al zo'n 200 jaar geleden uitgedeeld. In die tijd kregen mensen in sommige streken een voedselpakket uitgereikt wanneer zij boerderijen afstruinden en de boeren een fijn kerstfeest toewensten. De boeren gaven daarop hun eigen personeel vaak ook iets. Typische lekkernijen tijdens de decembermaand waren chocolademelk en krentenbrood met spijs. 

Kerstpakket voor thuis

De boeren gaven hun (inwonend) personeel vaak op Tweede Kerstdag vrij. Die dag mochten de knechten en meiden naar huis om met de eigen familie kerst te vieren. Ze namen dan de mand met lekkere dingen mee voor thuis. Eigenlijk net zoals het nu nog gaat. De mand met lekkernijen van toen wordt daarom ook gezien als de eerste vorm van kerstpakketten in Nederland. Evenals nu was een kerstpakket een blijk van waardering van de werkgever aan zijn personeel. En zeg nou eerljik....het voelt toch altijd alsof er aan je wordt gedacht aan het einde van het jaar?

Deze gewoonte bij boeren werd als snel overgenomen door andere handwerkslieden. Het kwam steeds vaker voor dat er naast allerlei voedselwaren ook cadeautjes in het kerstpakket werden gestopt. Later waren er steeds meer bedrijven die hun medewerkers gingen verrassen met een kerstpakket. Zelfs soldaten - die met kerst niet thuis waren - kregen een kerstpakket. 

Het kerstpakket van nu

Wie de geschiedenis van het kerstpakket er dus op naslaat, die ziet dus dat er weinig is veranderd. Een kerstpakket wordt momenteel nog altijd gezien als een blijk van waardering en veel mensen houden ervan om het pakket thuis samen met de familie uit te pakken. Een traditie die we dus moeten behouden! Kies je als werkgever ervoor om geen kerstpakket te geven, dan loop je zomaar het risico dat je dit (al is het soms onopvallend) niet in dank wordt afgenomen door het personeel. Voor iedere werkgever geldt uiteraard: zorg goed voor uw personeel.

Is er dan helemaal niets veranderd aan het kerstpakket van tegenwoordig? Jawel. De inhoud is uiteraard niet meer te vergelijken met 200 jaar geleden. Tegenwoordig zitten er zelfs soms grote cadeaus in een kerstpakket, zoals een tosti-ijzer! Of medewerkers kregen als kerstpakket een waardebon of -code uitgereikt waarmee ze kunnen kiezen tussen een grote hoeveelheid cadeaus, waaronder bijvoorbeeld huishoudelijk apparaten. Dit neemt niet weg dat de functie van het kerstpakket nog altijd bestaat. 

Wilt u als werkgever nu al graag weten welk kerstpakket u aan het einde van het jaar gaat geven aan uw personeel? Bekijk ons aanbod op deze site.